Vojnovým veteránom dnes odovzdali medaily prezidenta Janukovyča

01.06.2010 Celý región

Vranov nad Topľou 1. júna (TASR) - Udalosti druhej svetovej vojny si dnes vo Vranove nad Topľou pripomenulo niekoľko žijúcich pamätníkov protifašistického odboja, rodinní príslušníci pozostalých veteránov, ako aj viacerí ...
V súvislosti so 65. výročím víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne odovzdal ukrajinský konzul Juriy Koliadynskyi účastníkom vojnového konfliktu a ich potomkom 18 pamätných medailí ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.
\"Som rád, že mnoho účastníkov Veľkej vlasteneckej vojny je aj dnes v dobrej kondícii, pričom je evidentné, že si zachovali životný optimizmus, \" uviedol vo svojom príhovore Koliadynskyi. Ako dodal, ľuďom, ktorí mali podiel na porážke fašizmu, je potrebné prejavovať vďaku aj v týchto mierových časoch. \"Tento vojnový konflikt je neoddeliteľnou súčasťou našej histórie, nemali by sme na to zabúdať, nemôžme vytvárať budúcnosť, ak nebudeme oživovať spomienky na minulosť, \" poznamenal.
Jeden z posledných žijúcich veteránov vranovského regiónu Michal Mayer si takisto myslí, že spomienky na druhú svetovú vojnu je potrebné pripomínať si aj v súčasnosti. \"Mala by sa o nich dozvedať hlavne mladšia generácia, aby bola vedená k väčšej pokore a skromnosti, \" konštatoval 91-ročný účastník protifašistického odboja.
Vranovskí vojnoví veteráni boli naposledy ocenení za svoj prínos vo Veľkej vlasteneckej vojne medailami ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva, a to 18. februára tohto roka. Ocenenie bolo na základe prezidentovho výnosu udelené 13 mužom, ktorí sa výraznou mierou zaslúžili o postup sovietskej armády a víťazstvo nad fašistickým Nemeckom.
 

Vyberte región